Ve čtvrtek 17. srpna byla v Hongkongu odsouzena k trestu odnětí svobody “demokratická trojka” známá z deštníkového hnutí, Joshua Wong, Nathan Law and Alex Chow. Zděšení a šok, který zachvátil všechna zahraniční média je těžko pochopitelný, protože tento výsledek očekávala nejen sama “demokratická trojka”, ale i všichni, kdo případ sledují. Joshua Wong prohlásil v rozhovoru den před vyhlášením nového rozsudku, že je “psychicky připraven” na vězeňský trest. 

Joshua Wong nemluvil do větru. Mluvil na základě zkušenosti, kterou Hongkong zažil už den před tím, a to v úterý 15.8., kdy dostala tresty odnětí svobody skupina třinácti aktivistů, která, frustrována rozhodnutím legislativní rady ve prospěch developerů, v červnu 2014 vtrhla na půdu legislativní rady. Jejich původní tresty z roku 2016, veřejně prospěšně práce ve výši 80 až 150 hodin, byly na žádost státního zástupce změněny na vazební tresty ve výši 8 až 13 měsíců. V původním rozsudku soudce uznal jejich “ušlechtilý úmysl”, a to že jednali v zájmu bezbranných vesničanů, kteří díky developerskému projektu přijdou o své domovy, ale žalobci žádali vyšší tresty a odvolací soud jim vyhověl. 

Toto je legislativní a politický kontext, do kterého je třeba zasadit nové rozhodnutí odvolacího soudu o vazbě Joshua Wong, Nathan Law and Alex Chow. Jedná se o nový trend v hongkongském právním systému. Trest už není pouze pouze nástroj zákona, který následuje trestný čin, trest má dnes v Hongkongu hlavně “výchovný”  element. Jak vyplývá z rozsudku, je třeba dát těmto mladým lidem lekci a hlavně odradit od podobných akcí všechny další potenciální následovníky. Prostě jim dát klukům zlobivým přes prsty, aby si to zapamatovali a příště už sekali latinu. Jak bylo řečeno v rozsudku, pokud toto zpřísnění trestu nezabere, bude hůře. Tato slova mají už výhružný tón. Pokud budete kluci příště zlobit, můžete se těšit na pořádný nářez. Všichni mladí lidé v Hongkongu slyšte a zařiďte se podle toho. 

Více-prezident odvolacího soudu Wally Yeung Chun-kuen kritizoval “nezdravý trend” volání po občanské neposlušnosti mezi hongkongskými intelektuály. “Tito lidé otevřeně pohrdají právním systémem. Nejenže odmítají uznat, že jejich nezákonné jednání je chybné, oni jsou dokonce na své jednání hrdí,” píše se v rozsudku. “Toto arogantní a sebestředné chování bohužel bude mít vliv na některé mladé lidí a povede k rušení veřejného pořádku během demonstrací, protestů a pochodů v budoucnosti.” 

Ronny Tong, známý demokrat, advokát a dnes i člen exekutivní rady, rozhodnutí odvolacího soudu podpořil. Prohlásil, že vyměřený trest pro “demokratickou trojku”, šest až osm měsíců za neoprávněné vniknutí do vládní budovy v září 2014, je sice blízko vyšší hranici, ale stále v normě. Odvolací soud byl podle něho vůči triu tvrdý hlavně proto, že nad svým činem neprojevili lítost a neuznali své pochybení. Souhlasil s tím, že soud chtěl trio příkladně potrestat, aby odstrašil případné další protestanty. 

“Existuje jen jeden právní systém, který platí pro všechny. Soud nemůže zkoumat politické pohnutky, které vedly k trestnému činu. Pokud by uznal, že existují nějaké vyšší principy, u kterých právo neplatí, pak by to mohlo by to skutečně vést k bezpráví a chaosu, jak bylo uvedeno v rozsudku,” řekl v rozhovoru Ronny Tong. 

Jak si toto vyjádření od demokratické postavy v Hongkongu vysvětlit? A proč jeho vyjádření veřejnoprávní hongkongská rozhlasová stanice RTHK vysílala 18.8. každou hodinu? Ronny Tong je advokát a tudíž je pochopitelné, že kope za svou stranu. Prostě věří v právní systém Hongkongu, jehož je součástí.    

Ale jak připomněl Human Rights Watch, nové tresty za staré hříchy jsou v rozporu s článkem 14(7) Mezinárodní úmluvy o občanských a politických právech (ICCPR), kterou Hongkong podepsal a ratifikoval. V článku 14(7) se praví, že člověk nemůže být potrestán za stejný trestný čin dvakrát. Joshua Wong a Nathan Law si už odkroutili své veřejně prospěšné práce, takže jsou fakticky potrestaní za stejný čin podruhé. 

Lidskoprávní organizace také upozorňovaly Hongkong, že má upravit své zákony tak, aby byly v souladu s ICCPR. V současné době je nutné mít povolení pro demonstrace o více než třiceti lidech a shromáždění o více než padesáti lidech. Na univerzitách je docela běžné že se na různých akcích, občas dokonce i na přednáškách, sejde více než padesát lidí. 

Zvláštní je také, že se k případu vyjadřuje čínské ministerstvo zahraničních věcí, které prohlásilo, že protestuje proti zasahování do hongkongských interních záležitostí a soudní nezávislosti. 

Tak nám zavřeli Joshua Wong, Nathan Law a Alex Chow. Boj o demokracii v Hongkongu se přesunul z ulic do legislativní rady a do soudních síní. Je to teď trochu jiná forma boje, ale studenti se určitě budou rychle učit, jak se pohybovat v nových podmínkách.  Vazební tresty delší než 3 měsíce ale znamenají, že Joshua Wong, Nathan Law a Alex Chow nebudou moci po pět let kandidovat do hongkongské legislativní rady. 

Joshua putoval do vazby s maximální ostrahou. A Alex Chow oslavil ve vazbě své 27. narozeniny. 

Ani drobek narozeninového dortu ale nedostal, jak se svěřil deníku South China Morning Post (SCMP) jeden z anonymnich zdroju. Dostal na večeři jen rybu a vajíčko. Jako všíchni ostatní. “Jsou jako všichni ostatní vězni. Musí dodržovat předpisy a zavedená pravidla,” dodal anonymní zdroj. 

S tímto by se dalo nesouhlasit. Určite to nejsou vězni jako každý jiný. Joshua Wong se stal mezinárodní ikonou hongkongského boje za demokracii. O jídelníčku běžných hongkongských vězňů SCMP také pravidelně neinformuje. Naše trio mělo na snídani hovězi, zeleninu a rýži, rýžovou kaši na oběd a na večeři mléko a chléb, píše SCMP. 

V neděli 20.8. se v hongkongských ulicích sešlo více než 22 tisíc lidí, kteří pochodem ve vězeňských uniformách vyjádřili podporu demokratickému triu a také třinácti aktivistům, a požadovali jejich okamžité propuštění. Hongkongský odvolací soud svým rozsudkem vytvořil nové hrdiny demokratického boje v Hongkongu, hrdiny, jejichž jména si budou pamatovat lidé na celém světě.